ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, αρχαιότερο συγκρότημα στη χώρα, στον τομέα της σύγχρονης λόγιας μουσικής – έτος ίδρυσης 1967 – υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή του, διαπρεπή αρχιμουσικού και συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου, δίνει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 20:30, με τίτλο Ο Μέγας Στραβίνσκι με λίγα λόγια. Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την πρεμιέρα της Ιεροτελεστίας της Άνοιξης και θα παρουσιαστούν τα έργα:
1. Φανφάρα για ένα Νέο Θέατρο (1964), για δύο τρομπέτες.
Ένα σύντομο έργο, το οποίο συνετέθη από τον Στραβίνσκι κατά παραγγελία για τα εγκαίνια του Θεάτρου της Νέας Υόρκης στο Lincoln Center of Performing Arts, όπου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα.
Παίζουν οι τρομπετίστες
Σπύρος Αρκούδης και Φάνης Βερνίκος
2. Ιεροτελεστία της Άνοιξης (1913) στην εκδοχή για δύο πιάνα . Ένα από τα πιο διαδεδομένα έργα του Στραβίνσκι και το μοναδικό στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, η πρεμιέρα του οποίου προκάλεσε τόσο έντονες και σκανδαλώδεις αντιδράσεις στο κοινό της εποχής, όπου διακόπηκε η παράσταση, καταστράφηκε το θέατρο και συνθέτης, μουσικοί και χορευτές φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα. Το έργο αυτό, που στην ορχηστρική του εκδοχή συνετέθη κατά τη χρονική περίοδο 1911 – 1912 και για λογαριασμό των Ballets Russe του διάσημου και πρωτοπόρου ρώσου κριτικού της τέχνης και ιμπρεσάριου Sergei Diaghilev, καταξίωσε τον Στραβίνσκι παγκοσμίως και τον ανέδειξε σε ηγέτη της avant – garde μουσικής.
Το έργο παρουσιάζουν οι πιανίστες
Βίκυ Στυλιανού και Ανδρέας Ζαφειρόπουλος
3. Septet (1952 – 53), για ενόργανο σύνολο. Το τριμερές αυτό έργο συνετέθη κατόπιν παραγγελίας του ζεύγους Robert Woods Bliss. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1954 στη Washington D.C. υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Στραβίνσκι. Το έργο αυτό είναι χαρακτηριστικό της μετάβασης του ύφους του συνθέτη από τη Νεοκλασικίζουσα αισθητική στις πρακτικές του δωδεκαφθογγισμού και αργότερα σειραϊσμού της Ευρώπης και της Αμερικής του 1950.
Παίζει το
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
4. Τρία κομμάτια για σόλο κλαρινέτο (1918) , τα οποία ο Στραβίνσκι συνέθεσε στην πόλη Morges της Ελβετίας και τα αφιέρωσε στον κλαρινετίστα Werner Reinchart, ως ευχαριστήριο δώρο σ’ αυτόν και την οικογένειά του, για την οικονομική υποστήριξή τους στην πρώτη παρουσίαση του έργου Η Ιστορία του Στρατιώτη. Στο έργο αναδεικνύονται από τη μια οι σκοτεινές, θερμές και βελούδινες νότες και ο πλούτος των αρμονικών στη χαμηλή περιοχή του κλαρινέτου, ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός – αναφορά στη μουσική Jazz και τον Sidney Bechet, καθώς και η δεξιοτεχνική ευλυγισία του οργάνου μέσα από μια χορευτική διάθεση σε ρυθμούς και σχήματα Tango και Ragtime.
Ερμηνεύει ο
Άγγελος Πολίτης, κλαρινέτο
5. Η Ιστορία του Στρατιώτη (1918)
Λιμπρέτο: C.F. Ramuz
Μετάφραση: Τούλα Τόλια
Η υπόθεση του έργου στηρίζεται σ’ έναν παλιό ρώσικο μύθο που πραγματεύεται την ιστορία ενός στρατιώτη, στον οποίο ο Διάβολος δίνει τη δυνατότητα να πλουτίσει άμεσα, με την προϋπόθεση να ανταλλάξει ο στρατιώτης το βιολί του με ένα βιβλίο, που όμως αυτό θα τον οδηγήσει μεν στον άμεσο πλουτισμό, αλλά θα σταθεί αφορμή να του καταστρέψει τη ζωή. Στη φαουστικού περιεχομένου αυτή ιστορία το βιολί συμβολίζει τη διαπραγματεύσιμη ψυχή του ανθρώπου, την πανουργία του Διαβόλου, καθώς και τη συνεχή εσωτερική ανάγκη και μάχη του ανθρωπίνου νου για την απόκτηση πλούτου και της απόλυτης γνώσης, αγαθά που τα ανταλλάσει με οποιοδήποτε τίμημα.
Παίρνουν μέρος οι Ηθοποιοί:
Γιώργος Μιχαηλίδης, Αφηγητής
Τρύφων Καρατζάς, Διάβολος
Στέλιος Μπαλτάς, Στρατιώτης
Παίζει το
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Μουσική Διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου
Υπεύθυνος Συγκροτήματος: Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλ. 2107282333