Αφιέρωμα στον Bernd Alois Zimmermann
Το Αφιέρωμα θα λάβει χώρα από την Τετάρτη 13 ως Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019.
Η όλη εκδήλωση θα γίνει στους χώρους του Ωδείου Αθηνών και διοργανώνεται σε συνεργασία και με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας.
Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών υποστηρίζει το Εργαστήρι (Workshop) Σύνθεσης για νέους Έλληνες συνθέτες, που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Αφιερώματος.
Η Εταιρία Bernd-Alois-Zimmermann-Gesellschaft e.V. συμμετέχει στο Αφιέρωμα, συνεισφέροντας με την εναρκτήρια διάλεξη και την εισαγωγή στην όπερα «Οι στρατιώτες».
Για το Αφιέρωμα προβλέπεται η εξής πορεία:
1η ημέρα, 20.00, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής: Χαιρετισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντού του Ωδείου, Νίκου Αθηναίου, της Διευθύντριας του Πολιτιστικού Τμήματος του Goethe Institut, Dr. Stefanie Peter, του Αντιπροέδρου της Εταιρίας Bernd-Alois-Zimmermann-Gesellschaft e.V., Dr. Ralph Paland και κήρυξη έναρξης του Αφιερώματος από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΜΔΣΩΑ, κύριο Νίκο Τσούχλο.
Θα ακολουθήσει διάλεξη του κυρίου Ralph Paland, με θέμα: «Η ζωή, το έργο και η σημασία του συνθέτη Bernd Alois Zimmermann στο 2ο μισό του 20ού αιώνα», με παρεμβολές και σχόλια της κόρης του συνθέτη Bettina Zimmermann, με αποσπάσματα από το βιβλίο της „Con tutta forza, Bernd Alois Zimmermann – ein persönliches Portrait“ και του μουσικολόγου Rainer Peters.
2η ημέρα, από 10.00 – 13.00 και 15.00 – 18.00, αιθ. 35: Εργαστήρι Σύνθεσης με τον Michael Denhoff.
18.30, Black Box: προβολή φιλμ – με ελλ. υπότιτλους: «Καλόγερος και Διόνυσος, ο συνθέτης Βernd Αlois Ζimmermann», φιλμ της Bettina Ehrhart (60΄)
20.30, αιθ. Άρης Γαρουφαλής: Συναυλία καθηγητών του Ωδείου Αθηνών με έργα για σόλο όργανα και μουσικής δωματίου του Bernd Alois Zimmermann , με σχολιασμό και σύντομες αναλύσεις των έργων από τον Rainer Peters.
Πρόγραμμα:
α) Πέντε τραγούδια για φωνή και πιάνο (1946)
Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) – Δημήτρης Μαρίνος (πιάνο)
β) Σονάτα για βιόλα (1955)
Αντώνης Μανιάς
γ) Tempus loquendi – Pezzi ellitici per Flauto grande, Flauto in sol, Flauto basso solo (1963)
Nαταλία Γεράκη
δ) Μονόλογοι για δύο πιάνα (1960/64)
Κωνσταντίνος Δεστούνης – Βασίλης Αλεβίζος
ε) Τέσσερεις σύντομες σπουδές για βιολοντσέλο σόλο (1970)
Αλέξανδρος Καραϊσκάκης (βιολοντσέλο)
3η ημέρα, αιθ. 35: συνέχιση του Εργαστηρίου Σύνθεσης (όπως την 2η ημέρα).
18.00, Black Box: Εισαγωγή στην όπερα «Οι στρατιώτες» από τον Dr. Ralph Paland, με παρεμβολές και σχόλια της Bettina Zimmermann και του Rainer Peters.
20.30, αίθ. Άρης Γαρουφαλής:
α) Michael Denhoff: Klaviertrio Nr.3, „Schwarzes Ballet“
β) Bernd Alois Zimmermann: “Présence“ – Ballet blanc en cinq scènes pour violon, violoncell et piano“ (1961), σκηνική παρουσίαση.
Τρίο uBu (Γερμανία): Anna Neubert (βιολί) – Esther Saladin (τσέλο) – Christoph Stöber (πιάνο).
Αφηγητής: Δημήτρης Ναλμπάντης,
Δον Κιχώτης (βιολί): Μαρία Ιωάννα Σιμάτου,
Μόλλυ Μπλουμ (βιολοντσέλο): Δανάη Παπαδοπούλου
Βασιλιάς Ουμπού (πιάνο): Βασιλική Ροντογιάννη
Κοστούμια/σκηνικά: Λίλα Ζαφειροπούλου, Έλενα Πολυχρονιάδη, Γαρυφαλιά Κοντραφούρη
Χορογραφία: Λίλα Ζαφειροπούλου
4η ημέρα, 18.00, αιθ. Άρης Γαρουφαλής: ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον ΒΑΖ, την εποχή του, την επίδρασή του και την σημασία του, με συμμετοχή των Dr. Ralph Paland, Bettina Zimmermann, Rainer Peters, Michael Denhoff, Ιωσήφ Παπαδάτου κ.α.
Συντονισμός: Νίκος Αθηναίος
20.30, Αιθ. Άρης Γαρουφαλής: Τελική συναυλία με έργα των φοιτητών του Εργαστηρίου Σύνθεσης.
Ειδικά για το Εργαστήρι Σύνθεσης ισχύουν τα εξής:
Το Εργαστήρι Σύνθεσης με τον συνθέτη Michael Denhoff, απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες Σύνθεσης τόσο του Ωδείου Αθηνών, όσο και άλλων μουσικών ιδρυμάτων, οι οποίοι/-ες ξεκινώντας από μία μελέτη των χαρακτηριστικών και των απόψεων της μουσικής του Bernd Alois Zimmermann, καλούνται να συνθέσουν σύντομα έργα, διάρκειας 3 ως 5 λεπτών, από σόλο-όργανο ως κουαρτέτο, επιλέγοντας ανάμεσα στα εξής όργανα: κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο.
Το Εργαστήρι Σύνθεσης νοείται ως ομαδικό μάθημα. Παράλληλα με την μελέτη και ανάλυση έργων του Bernd Alois Zimmerman θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον του μαθήματος στην παρουσίαση των κατατεθέντων έργων των νέων συνθετών και συζήτηση γύρω από αυτά. Τα μαθήματα θα είναι στα Γερμανικά ή/και στα Αγγλικά.
Για προπαρασκευαστική μελέτη και σαν πρόταση ενός προσανατολισμού, συνιστώνται τα εξής έργα του ΒΑΖ:
– Présence für Violine, Violoncello und Klavier (1961)
– Intercommunicazione für Violoncello und Klavier (1967
– Sonate für Violine solo (1951)
– Vier kurze Studien für Violoncello solo (1970)
– Konfigurationen – Acht Stücke für Klavier (1954/56)
(Σημειώνεται εδώ ότι στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλλόγου των Φίλων της Μουσικής στο ΜΜΑ βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο το έργο του ΒΑΖ σε έντυπη, ηλεκτρονική και οπτικοακουστική μορφή).
Το Εργαστήρι Σύνθεσης κορυφώνεται με την τελική συναυλία στις 16/11/2019, ώρα 20.30, με επιλεγμένα έργα από το ίδιο το Εργαστήρι.
Τα δίδακτρα για την συμμετοχή στο Εργαστήρι Σύνθεσης είναι 40€ για εξωτερικούς συμμετέχοντες και 25€ για μαθητές του Ωδείου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019 τις αιτήσεις τους για συμμετοχή, μαζί με το έργο τους σε μορφή pdf και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα 100-120 λέξεων, στην ηλ. δ/νση: nikos.athineos@gmail.com.
Η ευθύνη για την επιλογή των μουσικών που θα εκτελέσουν τα έργα των μαθητών του Εργαστηριού Σύνθεσης στην τελική συναυλία και ενδεχομένως κατά την διάρκεια των μαθημάτων ανήκει στου συμμετέχοντες μαθητές.
Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ