Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών
Ένα μεγάλο φάσμα έργων Ελλήνων συνθετών θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στο Ωδείο Αθηνών από νέες μουσικούς, με μερικά ιστορικά έργα που δεν ακούγονται συχνά σε συναυλίες, αλλά και αναθέσεις που δείχνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα μιας νέας γενιάς συνθετών και εκτελεστών.
- την Πέμπτη 3/2 στις 8μ.μ. οι Pythia trio (Μυρτώ Ακρίβου, Ηρώ Μενέγου, Θάλεια Παπαδοπούλου) θα παίξουν το πρόγραμμα “Ο Όρκος του Ιπποκράτη”, με νέα έργα για 6 χέρια με έντονα θεατρικά στοιχεία, βασισμένα στο ομώνυμο έργο του Mauricio Kagel. Περισσότερα και πληροφορίες για εισιτήρια εδώ: https://www.athensconservatoire.gr/%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7/ To τρίο σχηματίστηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου “Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα” , αλλά έχει πλέον μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική πορεία, η οποία ξεκίνησε με αυτό το πρότζεκτ.
- To Σάββατο 5/2 στις 8μ.μ. οι συμμετέχουσες στο σεμινάριο “Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα” θα δώσουν μια συναυλία για ένα και δύο πιάνα. Έργα Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Γιώργου Σισιλιάνου, Γιάννη Χρήστου, Γιάννη Ιωαννίδη, Φίλιππου Τσαλαχούρη, Νικόλα Τζώρτζη, Μηνά Μπορμπουδάκη και Γιώργου Χανού από τις Λυδία Λινάρδου, Ηρώ Μενέγου, Δάφνη Μελανίτου (σόλο έργα) και το ντουέτο της Μυρτούς Ακρίβου και της Θάλειας Παπαδοπούλου (δύο πιάνα). Συμμετέχει ο Κώστας Σερεμέτης στα κρουστά (βλ. συνημμένο πρόγραμμα). Η συναυλία αυτή είναι η κατακλείδα της ιδιαίτερης μελέτης έργων του ιστορικού ελληνικού ρεπερτορίου που έγινε στο πλαίσιο του σεμιναρίου, με έρευνα σε αρχεία και δισκογραφία, δύο masterclasses με ερμηνεύτριες που έχουν διδαχθεί απευθείας από τους συνθέτες (Δόμνα Ευνουχίδου /Κωνσταντινίδης, Μαρία Ευστρατιάδη /Σισιλιάνος), αλλά και με συνεργασίες με τον Γ. Ιωαννίδη, τον Φ. Τσαλαχούρη και τον Γ. Χανό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Συναυλία για τα 40 χρόνια του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου“.
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, 8.30μ.μ.
Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ
Με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα ετών (1980-2020) από την ίδρυση και τη συνεχή δράση και προσφορά του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) πραγματοποιείται με την ουσιαστική αρωγή του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ η –εξ αναβολής εξαιτίας της πανδημίας- συναυλία με έργα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών για πιάνο και για κουαρτέτο εγχόρδων
Το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. δημιουργήθηκε από τον μουσικογράφο, κριτικό, ερευνητή και συγγραφέα Θωμά Ταμβάκο. Σε γενικές γραμμές, το έμψυχο δυναμικό του αφενός ερευνά ανά την υφήλιο και με επιτόπου επισκέψεις, αποκτά, τεκμηριώνει, καταγράφει, καταχωρίζει και αφετέρου προβάλλει και δημοσιοποιεί, μέσω της επιλεκτικής χρήσης του και με διάφορους τρόπους (συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, συμμετοχές σε συνέδρια, δισκογραφικές / ραδιοφωνικές παραγωγές, αρθρογραφία / βιβλιογραφία, μελέτες κλπ.), υλικό (όπως παρτιτούρες μουσικών έργων, δισκογραφικές και βιβλιογραφικές εκδόσεις, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, κλπ.) που αφορά την καλλιτεχνική δραστηριότητα και προσφορά των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών λόγιας μουσικής, από τους πρώτους με χρονολογική σειρά (9ος αι. μ.Χ.) έως τους νεότατους. Από το 2012 το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. έχει ενοποιηθεί με το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του Δρ. Γιώργου Κωνστάντζου, μουσικολόγου και ερευνητή.
Έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο Α.Ε.Μ.Θ.Τ. έχει τεκμηριωθεί η ύπαρξη 5.420 μουσικών δημιουργών (με 1.700 περίπου της διασποράς και με πολλούς οι οποίοι είναι ευρήματα του συνεχούς ερευνητικού έργου, είτε ως μουσουργοί είτε ως ελληνικής καταγωγής).
Για Α.Ε.Μ.Θ.Τ. θα μιλήσουν ο Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, πανεπιστημιακός, συνθέτης, πιανίστας και ερευνητής, ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, αρχιμουσικός και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, και ο Θωμάς Ταμβάκος, δημιουργός και κάτοχος του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.
Στο συναυλιακό μέρος οκτώ πιανίστες (Έφη Αγραφιώτη, Ντιάνα Βρανούση, Κωνσταντίνος Δεστούνης, Χρήστος Μαρίνος, Ναταλία Μιχαηλίδου, Απόστολος Ντάρλας, Αγγέλικα Παπανικολάου, Ανίτα Σάβιτς και Βίκυ Στυλιανού) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima θα ερμηνεύσουν έργα δεκαεπτά Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1860-2021. Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί με προβολή υλικού δραστηριοτήτων του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, 8.30μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ (Ιπποκράτους 41, Αθήνα) με ελεύθερη είσοδο και με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ακύρωση των παγκόσμιων ημερών του 2021 από το ISCM που ήταν προγραμματισμένες για το Μάρτιο του 2022 λόγω της πανδημίας.
Περισσότερες πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε σπουδαστές/στριες ή απόφοιτους/ες ελληνικών μουσικών ιδρυμάτων με ειδίκευση στην Σύνθεση και γεννημένους/ες μετά την 1-1-1992, να συνθέσουν έργα για συμφωνική ορχήστρα, προκειμένου να παρουσιαστούν από την Κ.Ο.Θ. στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Νέων Ήχων» (11-14 Μαΐου 2022) την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Η επιλογή των έργων θα γίνει από πενταμελή καλλιτεχνική επιτροπή αποτελούμενη από: την καλλιτεχνική διευθύντρια της Κ.Ο.Θ. Ζωή Τσόκανου, τον διεθνούς κύρους Έλληνα συνθέτη και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο Χρήστο Χατζή, τον Εξάρχοντα της Κ.Ο.Θ. Σίμο Παπάνα, τον διευθυντή ορχήστρας και Επίκουρο Καθηγητή Διεύθυνσης Μουσικών Συνόλων του Τ.M.Σ. του Α.Π.Θ. Βλαδίμηρο Συμεωνίδη και τον συνθέτη/μουσικολόγο και Aναπληρωτή Kαθηγητή του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνο Τσούγκρα. Ο μέγιστος αριθμός των έργων που θα επιλεγούν είναι έξι.
Τα υποβληθέντα έργα θα πρέπει να είναι διάρκειας ως επτά (7) λεπτά, με μέγιστη διανομή ορχήστρας την εξής:
ξύλινα πνευστά 2-2-2-2, χάλκινα πνευστά 4-2-3-1, 3 εκτελεστές κρουστών, Άρπα, Τσελέστα και έγχορδα 8-8-6-5-3.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι μουσικοί που παίζουν το 2ο φλάουτο, το 2ο όμποε, το 2ο κλαρινέτο και το 2ο φαγκότο μπορούν να παίζουν και πίκολο, αγγλικό κόρνο, μπάσο κλαρινέτο και κόντρα φαγκότο αντιστοίχως).
Τα έργα που θα επιλεγούν θα πρέπει να μην έχουν παρουσιαστεί δημοσίως μέχρι την ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης της καλλιτεχνικής επιτροπής. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα (www.tsso.gr) και τα κοινωνικά δίκτυα της Κ.Ο.Θ. και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.
Οι συνθέτες/τριες οφείλουν να αποστείλουν την παρτιτούρα του έργου τους σε μορφή pdf (κατά προτίμηση συνοδευόμενη από ηχητική προακρόαση από υπολογιστή σε μορφή mp3/m4a), σύντομο βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, βεβαίωση ή τίτλο σπουδών καθώς και στοιχεία επικοινωνίας, το αργότερο μέχρι την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, ηλεκτρονικά μέσω email στην διεύθυνση newsoundsweek2022@gmail.com, με την ένδειξη: CALL FOR SCORES: ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΗΧΩΝ.
Τα έργα που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν την 13η Μαΐου 2022 σε συναυλία της Κ.Ο.Θ. στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Η συναυλία θα ηχογραφηθεί & θα βιντεοσκοπηθεί για αρχειακούς σκοπούς. Οι συνθέτες ουδεμία οικονομική απαίτηση δεν θα μπορούν να έχουν, τόσο από την Κ.Ο.Θ. όσο και από το Α.Π.Θ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση newsoundsweek2022@gmail.com
Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών ανακοινώνει την παράταση προθεσμίας υποβολής έργων για τον διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη του Δημήτρη Δραγατάκη (αφορά συνθέτες Έλληνες και Κύπριους συνθέτες/τριες γεννημένους/ες από 1.1.1986 και μετά). Η νέα ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2022.
Άφιξη έργων μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν θα γίνονται δεκτά.
Η αποστολή των έργων πρέπει να γίνει μόνο ηλεκτρονικά και όχι με απλό ταχυδρομείο, σε ηλεκτρονικό φάκελο με την ένδειξη για τον διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη Δ. Δραγατάκη
Για τον λόγο αυτόν θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους όρους του διαγωνισμού, στην οποία οι διαγωνιζόμενοι θα στέλνουν τα έργα τους. Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα πραγματοποιηθεί σύντομα και θα ανακοινωθεί ηλεκτρονικά από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.
Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στις 12.00 από το Τρίτο Πρόγραμμα και από τις δημόσιες ραδιοφωνίες της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Εσθονίας, της Σλοβακίας, της Δανίας, της Φιλανδίας και της Σουηδίας, θα μεταδοθεί το πρόγραμμα που ετοίμασαν ειδικά για την παραγωγή της EBU Christmas Day τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ με έργα Ελλήνων Συνθετών.
Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο:
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ – ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σας ενημερώνουμε ότι τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Σύνθεσης Λυρικού Τραγουδιού με Θέμα «1821, Ελληνική Επανάσταση και Μελοποιημένη Ποίηση» καθώς και τα ονόματα της κριτικής επιτροπής, είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://www.gcu-gno.gr
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 185 ετών απο την ίδρυση του Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Λουκά Ν. Ηλακλείου παρουσιάζεται η συναυλία με τίτλο
Laudi Duecentesche
21 Μεσαιωνικοί Ιταλικοί Αίνοι του 13ου και 14ου αιώνα σε μεταγραφή και επεξεργασία του Marco Sofianopoulo (1952-2014)
Λαμβάνουν μέρος:
Γεωργία Μπαλαμπίνη – Soprano
Μαγδαληνή Καλοπανά – Organ
Εισαγωγικές Ομιλίες:
Θωμάς Τμαβάκος
Παναγιώτης Αδαμ
Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Σάββατο 6.11.2021 ώρα 19:00
Οδός Αγ. Λουκά 1 και Λεωφ. Ηρακλείου 520
Ν. Ηράκλειο Αττικής, 14122
Τηλ. 210 2818368
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Υπό την Αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών
Με βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το θάνατο τού μέλους μας και αργότερα Επίτιμου μέλους της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μίκη Θεοδωράκη.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Αναδημοσιεύουμε το εξώφυλλο του περιοδικού της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Πολύτονον (Polytonon E.E.M} όπου είχαμε φιλοξενήσει συνέντευξή του στο πλαίσιο αφιερώματος (τεύχος 14, Ιανουάριος Φεβρουάριος 2006).