Rethinking: Xenakis Competition-“Composition for Ensemble”
Rethinking: Xenakis Competition
“Composition for Ensemble”
Η πλατφόρμα υποβολής έργων είναι ανοικτή έως την 4η Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 23:59 στον ιστότοπο:
H Ένωση Ελλήνων Μουσουργών (έτος ιδρύσεως 1931), έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της την ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του διεθνούς φορέα Meta-Xenakis (https://meta-xenakis.org) για τον εορτασμό της επετείου των 100 ετών από την γέννηση του Ιάννη Ξενάκη και ύστερα από πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γραμματέα του Δ.Σ. και Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείον Αθηνών – Athens Conservatoire Χάρη Ξανθουδάκη, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Rethinking: Xenakis Composition Competition (Re:X) (https://re-xenakis.com). Στον διαγωνισμό καλούνται συνθέτες από όλον τον κόσμο, κάθε εθνικότητας και κάθε ηλικίας να δημιουργήσουν έργα μουσικής δωματίου αναστοχαζόμενοι τα επιτεύγματα του σπουδαίου δημιουργού.
Οι συνθέσεις που θα υποβληθούν θα κριθούν από διεθνή επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τρία έργα για τα ισάριθμα βραβεία. Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής / Friends of Music Society προσφέρει τα βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού. Το Ionian Festival Ensemble θα ερμηνεύσει τα έργα που θα βραβευτούν σε ειδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 3 Οκτωβρίου 2022.
Πληροφορίες στον ιστότοπο https://re-xenakis.com
Meta-Xenakis (https://meta-xenakis.org)
Το Meta-Xenakis αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).
Η πρωτοβουλία ανήκει στην στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach και ξεκίνησε με την συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, το CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και το ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν και το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, τα Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mεξικό) και Nagoya City University (Ιαπωνία).
Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκυμανταίρ, διαγωνισμό σύνθεσης, κ.ά., και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο (https://meta-xenakis.org). Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο Meta-Xenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.
Η δράση εντάσσεται στο Meta-Xenakis για τον διεθνή εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη.