lignos

Εικόνα lignos
Ονοματεπώνυμο: 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΓΝΟΣ
φωτογραφία μέλους: 
Σύντομο βιογραφικό: 

Ασχολείται για πρώτη φορά με την μουσική στις αρχές του ‘60 όταν παίρνει μαθήματα κιθάρας, μαθαίνει πιάνο μόνος του και συμμετέχει σε rock συγκροτήματα. Το 1969 γράφεται στο Ελληνικό Ωδείο και παίρνει το Πτυχίο Ωδικής το 1971. Παράλληλα μελετά ιδιωτικά με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και κάνει μαθήματα πιάνου με την Χ. Τόμπρα. Επίσης μελέτησε Βυζαντινή και Δημοτική μουσική με τον Μ. Φ. Δραγούμη και δούλεψε στο Ελληνικό Εργαστήρι Ηλεκτρoνικής Μουσικής με το Στέφανο Βασιλειάδη. Παρουσίασε ηλεκτροακουστικά κομμάτια και το 1974 γίνεται μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σύγχρονής Μουσικής (Ε.Ε.ΣΥ.Μ).
Από το 1975 ως το 1976, εργάστηκε δημοσιογραφικά δημοσιεύοντας άρθρα, κριτικές, και συνεντεύξεις και καλύπτοντας εκτενώς την επιστροφή του Ιάννη Ξενάκη στην Ελλάδα.
Τον Νοέμβριο του 1976, γράφτηκε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Σύνθεσης (Post-Graduate Composition Course) του Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο. Κατά την παραμονή του στη Βρετανία εργάστηκε στο Ηλεκτροακουστικό Εργαστήριο του Morley College, έγινε μέλος της Society for the Promotion of New Music, μελέτησε για λίγο sitar και παρακολούθησε σεμινάρια με τους Witold Lutoslawski και Hans-Werner Henze στο Britten-Pears School for Advanced Musical Studies.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1990 και έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το 1993. Από τον Νοέμβριο του 2004 ως τον Αύγουστο του 2014 ήταν Εκδότης του διμηνιαίου περιοδικού της ΕΕΜ «μουσικής ΠΟΛΥΤΟΝΟΝ». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών (Κ.Ε.ΣΥ.), συνεργάτης του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) και του διαδυκτιακού περιοδικού TaR. Από το 1996 ως το 1998 υπήρξε μουσικός συντονιστής του συλλόγου British Graduates Society Εκπροσώπησε δύο φορές την Ε.Ε.Μ. και την Ελλάδα στα συνέδρια και Φεστιβάλ της I.S.C.M. (International Society for Contemporary Music). Το 2007 στο Χονγκ-Κονγκ και το 2017 στο Πεκίνο.

Έχει γράψει μουσική για ορχήστρα, διάφορα είδη μικρών συνόλων, για πιάνο, κιθάρα και σόλο ορχηστρικά όργανα, όπως φλάουτο και βιολί. Στα φωνητικά του έργα περιλαμβάνονται μία σκηνική καντάτα (παραγγελία του Φεστιβάλ Παξών), ένα μιούζικαλ σε αγγλική γλώσσα βασισμένο στην «Λυσιστράτη», μουσικό θέατρο, χορωδιακά, κύκλοι τραγουδιών και τραγούδια. Έχει κάνει πολλές διασκευές και μεταγραφές γνωστών Ελληνικών τραγουδιών
Έχει επίσης γράψει ηλεκτροακουστικά έργα, μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και παιδικό θέατρο: μουσική για μία παιδική «Λυσιστράτη» (σε διασκευή της Σ .Ζαραμπούκα) και μία μουσική- θεατρική διασκευή του «Πινόκιο».

Έχει πάρει παραγγελίες από το Βρετανικό Συμβούλιο, την ΕΕΜ, την Ελληνική Ραδιοφωνία, διάφορα Φεστιβάλ, καθώς και από εκτελεστές στην Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ιταλία. Συνεργάστηκε με το «Αμφι-θέατρο» του Σ. Α. Ευαγγελάτου στο ανέβασμα του ‘Φάουστ’ του Γκαίτε.

Η μουσική του έχει παρουσιαστεί, ηχογραφηθεί, μεταδοθεί και εκδοθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βρετανία, την Ιταλία, την Λιθουανία (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας), άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Σερβία κ.α.). Επίσης, στις ΗΠΑ και στην Κωνσταντινούπολη (υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη σε δύο συναυλίες για την Κυριακή της Ορθοδοξίας), το Ισραήλ, την Νότιο Αφρική, και την Αυστραλία
Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, την Καμεράτα και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima, τους σαξοφωνίστες Στάθη Μαυρομμάτη και Θανάση Ζέρβα, τον βιολιστή Γ. Δεμερτζή, τον φλαουτίστα Σπύρο Παπικινό, την τσεμπαλίστα Γιούλη Βεντούρα, τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη και τη σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη.
Από το 2015 ασχολείται ενεργά το YouTube αναρτώντας μουσική δική του καθώς και συναδέλφων του (Θ. Αντωνίου, Μ. Χ. Κριθαρά, Χ. Κανάκης και Π. Θεοδοσίου, κ.α.). Στο πλαίσιο αυτό παράγει τα συνοδευτικά video και το σχετικό υλικό των παρουσιάσεων:
https://www.youtube.com/channel/UCf0MxYDOk9mqtVXCGQEoWVA

Τα γραπτά του περιλαμβάνουν εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε Συνέδρια και Ημερίδες (Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής, Σύλλογος Σαξοφώνου Ελλάδος, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών, An Art Artistry), και κείμενα για το ΠΟΛΥΤΟΝΟν. Σε αυτά περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων ξένων συνθετών (Γ. Σισιλιάνος, Μ. Παλλάντιος, Α. Κουνάδης, Θ. Αντωνίου, Γ. Κουρουπός, Δ. Αγραφιώτης, Κrzysztof Penderecki, Friedrich Cerha), εκτελεστών (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Μ. Μιχαηλίδης Δ. Μυράτ, Ν. Αθηναίος, Γ. Δεμερτζής), καθώς και σχόλια για την τρέχουσα μουσική και πολιτιστική επικαιρότητα και δισκοκριτικές. Επίσης είχε και την ευθύνη της σύνταξης του κύριου άρθρου στο ΠΟΛΥΤΟΝΟν.

Βιογραφικό: 
Κατηγορία Μέλους: 
Μέλος